неделя, 14 март 2010 г.

Най-популярни видове билярдни игри


Осма топка

• Осма топка се играе с 15 топки и топката бияч (бяла топка). За победа е нужно играчът да е вкарал осмата топка след всички седем големи или малки.
При нареждане черната топка трябва да е посредата, а в двата ъгъла да има сътоветно малка и голяма топка. Позицията на останалите топки е произволна.

Девета топка


• Девета топка се играе с първите девет топки и бялата. Целта е да се вкара деветата топка. При всеки удар първата топка докосната от топката бияч трябва да е тази с най-нисък номер, но не е задължително точно тя да бъде вкарана. При подреждане топките се слагат под формата на ромб, като деветата топка е в средата, а първата отпред.

Снукър


• Снукърът се играе с 21 топки, 15 от които червени и 6 цветни, и бяла топка. Масата за снукър е малко по-голяма от стандартната маса за билярд и джобовете са по-тесни. Целта в снукъра е да се постигнат максимален брой точки като се вкарва първо червена и след това цветна топка. Всяка червена топка носи по 1 точка а цветните сътоветно:

Жълта – 2 точки
Кафява – 3 точки
Зелена – 4 точки
Синя – 5 точки
Розова – 6 точки

При разбиване играчът задължително трябва да удари първо червена топка, като обаче не е задължително тя да достига борда или да влиза в някой от джобовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар